מדי שנה יוצאים מגבלות הארץ אלפי ישראלים שמחליטים לעצור ולצאת לטיול מעבר לים. חלק מהותי מהטיולים כולל גם טרקים קצרים או ארוכים, המתרחשים לא פעם תחת תנאי שטח קשים ביותר, ועל כן הסיכוי לפציעות עולה גם בעבור מבוגרים מנוסים שכבר השלימו בעבר מסלולי טיולים בארץ ובחו"ל. אחת הפציעות הנפוצות ביותר בטיולים רגליים הוא שבר מאמץ. מדובר בסדקים הנוצרים בעקבות הפעלה של עומס באזור עצמות כף הרגל או באזור העצמאות התחתון של הרגל, כאשר אחד מגורמי הסיכון המרכזיים להיווצרות של שבר מאמץ הוא פעילות גופנית כמו למשל טראק שבו מגבירים בצורה פתאומית את העומס המופעל על הרגל אבל גם בעקבות בעיות מבניות במבנה כף הרגל וכן בעקבות חולשה בעצמות. למרות שנשים מועדות יותר להיווצרות של שבר מאמץ בעקבות העדר קבלת מחזור או מחזור לא סדיר, גם גברים עלולים למצוא את עצמם עם שבר מאמץ במסגרת הטיול. טיפול בשבר מאמץ הוא טיפול מורכב מאחר ואין פרוטוקול רפואי אחיד, אולם באמצעות הטיפים אותם נציג לכם כאן תוכלו ליצור שיפור משמעותי במצב.
שימוש בתרופות סבתא
בשנים האחרונות המודעות לגבי שימוש בתרופות סבתא עתיקות יומין עלה, כל זאת בזכות שיפור וסיוע בהתמודדות עם מצבים רפואיים כמו למשל שבר מאמץ. תרופות סבתא לשברי מאמץ מהוות אופציה לא רעה בכלל לטובת התמודדות עם הכאבים שנוצרו בעקבות שבר מאמץ. בין התרופות ניתן למצוא בין היתר צמחי מרפא אשר מעודדים את איחוי השבר לצד צריכת סידן מוגברת דרך מזון. זאת ועוד, שוק תוספי התזונה נותן מענה גם למקרים כאלו ועל כן תוסף תזונה קולגן מהווה דרך נוספת להתמודדות עם שבר מאמץ, בשל ריכוז קולגן גבוה המחזק את העצמות כמו גם מעניק יתרונות בריאותיים נוספים, ללא תופעות לוואי ובאישור משרד הבריאות כאן בישראל.
מנוחה וקירור האזור
ראשית, אסור להתעלם מהסימפטומים של שבר מאמץ (ובכללי, מכל נזק או פציעה אחרים) מאחר ובמידה ומתעלמים הבעיה עלולה להחריף עד לכדי השבתה מוחלטת מפעילות. הסימפטומים של שבר מאמץ כוללים בין היתר נפיחות, רגישות למגע, כאב שהולך ומתגבר וכן כאב שמורגש גם כאשר אתם נחים. מאחר ובזמן טראק מופרשים הורמונים שמגבירים את רמת האדרנלין ובהתאם לכך מחלישים את עוצמת הכאב, במידה ואתם חשים בכאבים השלב הראשון והחשוב ביותר הוא לנוח. מצאו נקודה שבה תוכלו להניח את הרגל מאחר ואתם מצויים בטיול רגלי המתבצע בתנאי שטח ואינכם יכולים לגשת לבדיקת רופא. בנוסף, אם יש לכם יכולת לקרר את האזור במשך שלוש פעמים ביום ולמשך כ 20 דק' לכל היותר. מאחר וטראק דורש מכם מאמץ פיזי לא מועט, הקפידו לשריין לכם זמני מנוחה וקירור קבועים וכן לחזור בהדרגה לפעילות הספורטיבית ככל שיש הקלה. עם זאת, במידה והכאבים מחריפים ומשביתים אתכם מפעילות, חשוב לגשת בהקדם לרופא לטובת בדיקה ואבחון ולאחר מכן קביעת תוכנית טיפול הכוללת בין היתר טיפול תרופתי, עזרים כמו קביים או סד ולעיתים גם ניתוח.
לסיכום, שברי מאמץ הם שברים נפוצים שמתרחשים בעקבות פעילות גופנית מאומצת כפי שהיא מתרחשת בזמן טראק. החדשות הטובות הן שלרוב לאחר מנוחה וקירור האזור לצד שימוש בתרופות סבתא ניתן בהחלט ליצור הקלה משמעותית בעוצמת הכאב. המפתח ליצירה של מודעות הוא להיות קשובים מאוד לכאבים שמופיעים תוך כדי הטיול או אפילו כאשר אתם במנוחה ולטפל באופן מוקדם ככל האפשר, מתוך מטרה להמשיך את הטיול שלכם בבריאות שלמה.