מדריכי טיולים – איך נדע שהגיע הזמן לעבור מעוסק פטור לעוסק מורשה?

הדרכת טיולים היא עסק לעצמאים, אשר עשוי לעבור שלבים רבים ומשמעותיים. להתחיל בקטן, לצמוח בהדרגה, להצטמצם. בהתחלה סביר שתתחילו בקטן, כעוסק פטור, אך מה לגבי ההמשך? האם ומתי עוברים לעוסק מורשה? זו היא שאלה חשובה ולפניכם הסבר ענייני, שיציג שורת תובנות שכדאי לקחת בחשבון בנושא זה.

שני סוגי עוסק

כרקע לנושא, נזכיר כי כל עסק במדינה חייב להתנהל בצורה מסודרת מול הרשויות, על פי החוק. זה אומר קודם כל, "פתיחת תיקים" ברשויות השונות והגדרת סוג ה"עוסק" – עוסק פטור או עוסק מורשה. עם פתיחת העסק עצמו, יש לבחור בין פתיחת עוסק מורשה לבין פתיחתו כעוסק פטור. לא תמיד הבחירה אפשרית – יש מקצועות שמחויבים בעוסק מורשה. גם עבור מי שפועלים כעוסק פטור, עשוי להגיע הרגע בו חייבים לשקול עוסק מורשה. מתי זה קורה?

מעבר חובה – מתי?

ניתן לעבור לעוסק מורשה באופן יזום. עם זאת, חשוב לזכור שאם מחזור ההכנסות מהעסק שלכם יעלה על סכום מסוים, תהיו מחויבים לעשות את השינוי הזה. בכל שנה, הסכום נקבע ועשוי להשתנות. כך שחשוב לבדוק את המצב העדכני בנידון באופן תקופתי ולפעול בהתאם. מצד שני, אם חשוב לכם שלא לעבור לעוסק מורשה, ניתן להיות ערים לגובה מחזור ההכנסות ולהימנע מהגעתו לרף שבו מדובר.

מעבר יזום ובכלל – האם זה כדאי?

למה לכם לעבור לעוסק מורשה? אלה כמה נקודות מפתח חשובות בהקשר לשאלה זו:

  • ההשפעה על הרווח – המעבר יתבטא בצמצום הרווחים, בגלל שעוד חלק מהכנסותיכם (המע"מ) יעבור לרשויות. מצד שני, עוסק מורשה עשוי לקבל החזרי מע"מ, במצב של תשלום מע"מ על הוצאות מוכרות. אם שילמתם יותר מע"מ מאשר גביתם מלקוחותיכם, תקבלו החזר בגובה ההפרש.
  • עוד בירוקרטיה – זו תוספת בירוקרטיה (בצורך לטפל בגביית מע"מ מלקוחותיכם, להעבירו לרשויות ולבקש החזרי מע”מ).
  • עלויות ניהול חשבונות – עשויות להיות גם עלויות נוספות לרואה החשבון.
  • היבטי תדמית – להגדרה כעוסק מורשה יש גם השלכה מסוימת מבחינת תדמית – זה נשמע כעסק גדול יותר. אם כי תדמית של מדריך טיולים היא אולי יותר דבר שמבוסס על המקצועיות והאישיות ופחות על היקף הפעילות.

 

 

החלטה מורכבת

נקודות אלה נשמעות אולי לא רבות, אך ההחלטה בכל זאת לא פשוטה. היא גם מאוד אישית ותלויה בנסיבות של העסק הספציפי שלכם. לכן, מומלץ מאוד להסתייע ברואה חשבון לסיוע בקבלת החלטה. ובכלל, כדאי לגשת לכך בצורה מחושבת ומסודרת מאוד. לעתים קרובות, הבדלים קטנים בחישובים, עשויים להתבטא בשורה תחתונה שונה למדי מבחינת כדאי או לא כדאי. כך שמוטב לקבל החלטה כזו בנחת ולאחר בדיקה יסודית ומחשבה רבה.

כיצד עוברים?

לא מסובך לבצע את המעבר. הוא כולל במבט על

  • רואה חשבון – אם אתם עדיין לא עובדים עם רואה חשבון, בתור עוסק מורשה יהיה כדאי לכם מתמיד לעשות זאת. כאשר העניינים מול הרשויות מורכבים יותר, עולה חשיבות הסיוע המקצועי של גורם כזה, אשר עובד ספציפית עבורכם. הוא גם יקל עליכם את המעבר לעוסק מורשה.
  • הבנת הנושא – לפני ההחלטה על מעבר כזה וביצועה, כדאי מאוד להבין במה זה כרוך. מדובר במבט על, בגביית מע"מ מלקוחותיכם ובדיווח לרשויות על כך. גביית המע"מ, מתבטאת גם בשימוש בחשבוניות מס – עוד נושא חדש שתצטרכו להכיר. כפי שציינו קודם, ישנו גם היבט אפשרי של קבלת החזרי מע"מ.
  • שינוי סיווג ברשויות – לעדכן את הרשויות בהן יש לכם "תיק" עוסק, בשינוי הסיווג שלכם.

לסיכום

אז כיצד תדעו אם הגיע הזמן לעבור לעוסק מורשה? יש שתי אפשרויות. האחת – כשחייבים לעשות זאת, בגלל היקף עסקאותיכם שעבר את הרף המחייב. השנייה: אם וכאשר תעריכו, שהדבר משתלם עבורכם.

השארת תגובה